Bjørneparken i Flå

IMG_2328

Søndag 13. august før klokken 10 stilte over 30 personer opp foran LazyBoyz, bestykket med 25 motorsykler av typen Harley-Davidson. Bjørn M inntok talerstolen og ønsket velkommen til en flott kjøredag i solskinn og 20 grader til Bjørneparken i Flå, nederst i Hallingdal. Han var dagens Road Captain, og vill ta oss via Drammen, Vikersund og opp til Flå den veien. Hjemturen skulle bli strake veien hjem til Oslo for de som ville det.

Familien Skår kom på en skinnende blank og sort Road King, og ble som nykommere plassert rett bak RC. John ble utpekt til å kjøre som safety helt bakerst, og alt var klart for avreise. Ring 3 rundt Oslo på en søndag formiddag er ikke veldig trafikkert, og vi klarte å holde en tett sagtann-formasjon hele ringveien og ut til Kjellstad ved Drammen, der vi fikk med to til i kolonnen. Bra rutine vi har fått etter hvert, og med litt filskifter og tette posisjoner klarer vi å komme rundt søndagskjørerne, hvorav enkelte så ut som de hadde gjort seg ferdig med all bruk av speil for dagen etter morgenstellet sitt.

En drøy time tok det før Bjørn fant ut at han skulle hvile sadelrytterne, og så fort motorene sluknet gikk "de vi vet" rett inn på X-Y stasjonens is-disk og forsynte seg med fem minutters tungeavkjøling. Med fulle tanker fra Oslo ble det dårlig med bensinsalg, og samme kan det jo være, for det er ikke det de tjener penger på lenger på disse stasjonene.

Flå seilte mot oss i 40 km/t opp den fartsdumpede hovedgata, og i andre rundkjøring var det rett venstre og videre oppover i skogen. Så var vi der. Rabatt som stor gruppe ble ordnet, og dermed var det å gå på bjørnejakt. Det skuffet virkelig ikke. I vanlige ZOO ligger dyrene og sover dagen lang, og kan aller nådigst servere et gjesp nå dyrepasseren byr på kjøtt. Her var det action, og ryktet om at bjørner egentlig ikke kan klatre i trær falt på stengrunn så det smalt. En gjennomtørket stamme med noe som må ha vært grener stikkende ut tjente som himmelstige, og det tok ikke lang tid før første bjørn tok seg en klatretur og var 4 - 5 meter helt oppe i toppen mens den tydeligvis ertet på seg den andre. Dette tullet om "hvem, som var høyest oppe og dermed skogens konge" skulle den ikke ha noe av, og dundret opp etter stammen i rekordfart, noe som resulterte i enda en brukket gren og rask retur mot bakken for begge. Alle gode råd om hva man gjør når en møter bjørn i naturen bør gjennomgås på nytt. Stryk det punktet om å klatre opp i et tre. En kan like godt legge seg død først som sist.

Så var det revejakt og gaupeleting. Vi sto høyt oppe på gangbroen og kikket over gjerdet mens reven satt under oss ved foten av gjerdet og så ut som den ventet på en ostebit, etter Prøysens vise. Vi hadde ikke mye å by på, så da bare ruslet den og vennen sin vei uten å vise oss noe som kunne minne om smarte kunster. Enda verre var det med gaupa. Den satt i skyggen av et tre, demonstrativt med ryggen til oss så lenge vi var der, og sendte bare noen lynraske blikk bakover for å se at vi var der og hadde skjønt hintet. Ikke snakk om at vi skulle få noe bra gaupebilde nei - ikke denne gangen hvert fall.

Vi fikk oss i hvert fall en del trim, for den var stor høydeforskjell i denne parken, og mange måtte hvile litt her og der for å gå videre til hver av de 15 områdene som skulle besøkes. Om vi hadde savnet litt action her og der, så skulle rekorden slås ettertrykkelig av krokodillene. De lå helt stille som tømmerstokker, og lot seg ikke lure av kakking på det tykke vindusglasset. De ventet nok på mat eller ett eller annet de kunne glefse i seg med den overdimensjonerte kjeften. Hva i all verden ville skaperen med dette dyret? Eksotisk var det uansett, og høyst uventet oppe i denne parken, som vi trodde skulle presentere norske villdyr for de besøkende. Kan det være den globale oppvarm... nei nei - så galt er det da ikke!

Tid for hjemreise. Bjørn hadde avtale og ville strake veien til Oslo mens de fleste andre ikke hadde andre avtaler enn jobben klokken åtte dagen etter. Dermed ble det todeling. Den store gruppen sa de skulle dure videre oppover dalen via Bromma (må ha vært et ordspill...) til et eller annet velrenommert spisested oppe ved Haglebu, mens de fire - fem siste syklene satte kursen hjemover.

Stor takk til Road Captain Bjørn og til alle dere andre som bidro til at dette ble en festdag i etterlenget solskinn. Se bildene fra turen på galleriet. De ligger øverst - usensurert.

Tekst og bilder: Roger H

Bjørneparken 2017 B&K
Bjørneparken Flå - aug'17

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://oslo.hog.no/