Engelsviken 17. sept 2017

Engel_Tom_-19

Så var det nest siste søndagstur, og den skulle gå til Engelsviken nede i Østfold. Fiskerestauranten der er velkjent for de fleste turkjørere, og vi så fram til å få den berømte fiskesuppa eller annet godt som menyen kan friste med. For sikkerhets skyld ble menyen lagt ut på websiden, så en ville ha god tid til å gjør sitt valg.

Det var 19 sykler og tre påsittere som stilte opp ved LazyBoyz før klokken 11 denne søndagen, med overskyet oppholdsvær der veiene hadde blitt vannet om natten. Tom S ble utpekt som safety, og det er den som kjører bakerst og sørger for at alle kommer gjennom løypa, eller assisterer dersom noen får stopp. Før oppstart ble det en kort repetisjon på kjøring i kolonne, og det evige spørsmålet om hva en gjør når det ble hull i rekken kom opp. Skifter en side eller kjører en fram og fyller hullet. De fleste gjør ingen ting, og det er kanskje det tryggeste, men vår egen Head Road Captain anbefaler det, eller å holde seg på den siden en begynte på og kjøre fram for å fylle hullet. Og da ble det slik.

Turen begynte pent gjennom villastrøket mellom Ryen og Ekeberg for at noen av Oslos borgere skulle få litt musikalsk gromlyd på formiddagen. Stille og fredelig søndagsstart i 40 og 60 en god stund før vi skled ned Ljabrusvingene og fortsatte videre mot Enebakk på litt raskere, men dog passe svingete veier. Vi møter riksvei 120 ved Ytre Enebakk, og før vi kom til en en fantastisk slalomløype med stadig krappere svinger ned mot Elvestad. Det er svinger vi liker, og det er det som er kunsten og halve moroa når en kjenner hvordan friheten er på to hjul.

En drøy time etter start stanser vi på Ringvoll. Ikke en kiosk eller noe annet åpent på en søndag, men flere av jentene hadde med seg knask og kaffe til pausen, for de hadde vel regnet med akkurat det.

Som RC spurte jeg Tom Iversen om han hadde med seg kamera, men dessverre, ikke denne gangen, bortsett fra telefonen da. «Fint - da bruker du vel den da, og viser oss bildene i ettertid». Om han oppfattet det som et spørsmål, så viste han at svaret var et tydelig ja der han gikk rundt oss med telefonen på tvers og vurderte på de rette vinkler og motiver. 

De etterfølgende bildene er tatt av Erik Brinchmann, Tom Iversen og Roger Holm.

Tom S og Jon Dyre sto for blokkingen ut fra butikkparkeringen, så alle kom seg ut på veien i en lang rekke uten infiltrerte biler. Nå dro vi sørøstover mot Svinndal, for å få med litt av indre Østfold før vi igjen satte kursen mot kysten. Rett etter avkjøringen i Svinndal gjør veien noen gode svinger halvveis rundt Sæbyvannet, og enkelte av disse kan komme brått på om en har tankene sine et annet sted. Alle kom seg trygt gjennom, og vi kunne følge med på hvordan Østfold langsomt hadde skiftet landskap fra tette skoger og myrer til stenete og åpne jorder med sjøen langt ute i det fjerne da vi ankom rundkjøringen på Missingmyr.

Akkurat der savnet jeg GPS'en et øyeblikk og stanser opp halvveis i rundkjøringen for å tenke litt, og jeg møter alles blikk der hele kolonnen stopper opp i dagens mest effektive blokkering. Et blikk over skulderen avslører også forundrede bilister på flere kanter, og da var det som både kart og kompass falt på plass igjen. Det skulle jo være en lite synlig undergang etter noen hundre meter mot syd der en kan krysse E6'en, så det var bare å stole på det innpuggede kartet og kjøre på. Den var der - og fra undergangen tar vi den påtenkte snarveien ned til den godt trafikkerte riksvei 110, og svinger med hele kolonnen innpå veien som kunne tatt oss helt ned til Fredrikstad.

Dersom en tar av til høyre etter noen kilometer ved XY-bensinstasjonen, så fører resten av veien oss rett ned til Engelsviken. Veien der nede deler seg flere ganger, men med vårt veivalg slutter den faktisk utenfor fiskerestauranten. Vi parkerer tett i klynge, og beholder skinnklær og skjerf på, for vi skal jo sitte utendørs. Like etter oss kommer en skinnende blank Road King med to på, Det er Petter med Nina som er i ferd med å melde seg inn i HOG, og de har lest alt som er å lese om motorsykler og har studert våre websider og Facebook med stor interesse. De slo seg ned sammen med oss, for de kjente Petter og Mona, så det ble et hyggelig møte med de nye entusiastene.

De etterfølgende bildene er tatt av Erik Brinchmann, Tom Iversen,  Knut Mikkelsen og Roger Holm.

«Fiskesuppe» - bestillingen er i gang og de aller fleste skal ha det. «Stor eller liten?», ja her skal en være litt forsiktig, for stor porsjon er virkelig stor, men er man en «stor gutt», som flere sa om seg selv, så skulle den være stor - basta.

Knut følte seg heldig, han fikk stor barneporsjon med pølser og pommes frites, og skulle ikke ha noe fiskegreier. Han tok ikke kommentaren om dette som noen mobbing, men tok opp telefonen og fyrte av noen fine bilder som vi også legger ut her. Vi ble faktisk sittende en lang stund til alle hadde fått seg kaffe og dessert, og det ble oppstilling på bryggekanten til et gruppefoto som nytt bidrag til web'ens mange forsidebilder. Det var en annen gjest som hadde greie på fotografering som gjorde oss den tjenesten.

De etterfølgende bildene er tatt av Erik Brinchmann, Tom Iversen, Knut Mikkelsen og Roger Holm.

Hjemturen gikk langs ytre vei forbi Saltnes, Tomb og Råde til oppfylling for de trengende på bensinstasjonen ved Rygge. Også her på fine tørre veier, men med begrenset hastighet i jevn flyt.

Vel tørre veier, det var kommet noen dråper i luften, og en liten regnsky hang litt øst for oss. Det kunne bli noen små dråper videre men det ville gå fort over.

Nå var det ikke noen videre fast kjøreplan, så de som ønsket det kunne dra hjemover på egenhånd – men det viste seg å være skivebom. Fjorten av de tyve ville fortsette videre langs samme veien oppover mot Moss, Son og Drøbak. Kjempehyggelig med en så entusiastisk gruppe, for dette er den rene sjarmøretappen for den som vil oppleve herlig kystnatur på gode svingete veier. Siden loddet var kastet så kunngjorde jeg RC stillingen ledig for andre med RC på vesten, hvis de hadde lyst til å prøve.

Ikke overraskende tok Petter oppgaven, og dro på seg min orange RC vest med et lurt smil om munnen. Vi skulle nemlig helt ned om Hvitsten også som bonus-omvei. Selv tok jeg Safety rollen bakerst på siste etappe, og dette bytte av roller ble en reprise av Holmsbuturen tidlig på sommeren da Petter var helt ny som RC, og fikk tilbud  av meg om å kjøre RC de siste kilometerne.

En fantastisk sisteetappe ble det, for solen skinte og vi fulgte etter Petter'n som en flyskvadron i tett formasjon i et flott kjørelandskap for en motorsyklist.

Drøbak båthavn ble siste stopp for denne gang, og det ser ikke ut som vi blir lei av å prate med hverandre, for det tok en god stund før Bente Mot Bakke som den første, tok ansvar dro avgårde mot Oslo. Etter hvert ble havna tømt for våre sykler, og de fleste nådde antagelig å være hjemme rundt klokken 18.

Kjempefin stemning, hyggelige venner og perfekt kjørevær det meste av turen vil gjøre dagen til et godt minne å se tilbake på under den lange og kalde norske vinteren.

Road Captain på denne turen var Roger Holm, med hyggelig gjesteopptreden av Petter Karlend.

De etterfølgende bildene er sendt inn av Erik Brinchmann, og Roger Holm.

Avslutning av årets kjørekonkurranser.
HOG Web - How to

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://oslo.hog.no/